O nama

PESOTO je kompanija koja se bavi isporukom robe iz Sjedinjenih Američkih Država u više zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Kompanija Pesoto je osnovana 2011 godine sa vrlo jednostavnom idejom - stvoriti prikladnu i visokokvalitetnu uslugu za brzu isporuku robe iz Sjedinjenih Država. Pesot-ovo skladište u Delawaru, SAD je počelo sa radom 2012 godine. Osnivači Pesot-a počeli su da grade posao kako bi klijent bio zadovoljan i na taj način korištenje usluga uvijek donosila samo pozitivno iskustvo.

Do sada, Pesoto je uspostavio isporuku robe iz SAD-a sve do Ukrajine, Moldavije, Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine. Broj dostavljenih paketa u 2015. godini prešao je brojku od 1 000 000 komada i u stalnom je porastu.

Osmislili smo jednostavan sistem određivanja cijena, tako da se troškovi dostave uvijek mogu izračunati unaprijed. Nudimo niz dodatnih usluga – neke se plaćaju a neke su besplatne, koje omogućavaju da ispunimo sve želje klijenta u procesu dostave.

Uposlenici kompanije praktikuju individualni pristup svakom klijentu, što omogućava pronalaženje najefikasnijeg rješenja tekućih zadataka.

Hvala Vam na interesovanju našim uslugama! Radujemo se budućoj saradnji!

 

Za sva moguća pitanja ili pomoć nas možete kontaktirati na broj telefona: +387 61 977 833

Također, dostupni smo putem chat-a na web stranici, Facebook i Instagram stranice, te putem viber/whatsapp komunikacije.

Možete nam se obratiti i na e-mail adresu: info-ba@pesoto.com

Tarife

Troškovi isporuke:      0.0 – 3.0 kg - 15.00 USD po kilogramu

           3.1 – 5.0 kg - 14.00 USD po kilogramu

           5.1 kg and more - 13.00 USD po kilogramu

Minimalna naplativa težina je 0.5 kg, samim tim minimalna vrijednost isporuke svakog paketa je 7.50 USD.

Težina pošiljke se zaokružuje na 0,1 kg prema većoj vrijednosti.

Minimalna tarifa za isporuku mobilnih telefona, tableta i e-čitača knjiga (kindles) – 15.00 USD po komadu. U skučaju da težina pošiljke iznosi više od 1,0 kg, troškovi isporuke pošiljke se povečavaju u skladu sa općom tarifnom mrežom.

Dodatne usluge:

 • Prepakiranje - besplatno (na zahjev)
 • Osiguranje -  2,5% od utvrđene vrijednosti  robe (neobavezno)
 • Fotografija -  2 USD po komadu (neobavezno)
 • Dodatno pakovanje - 3 USD po komadu (neobavezno); / Poklon
 • Provjera funkcionalnosti - 5 USD po komadu (neobavezno)
 • Razdvajanje - 10 USD po komadu (neobavezno)
 • Otkup - 15% od vrijednosi narudžbe
 • Troškovi carinjenja pošiljke, u slučaju nastanka istih, nisu uključeni u ukupnu fakturu za prijevoz.
 • Troškovi kurirske dostave u Bosni i Hercegovini nisu uključeni u ukupnu cijenu fakture za prijevoz.

Molimo Vas da pri računanju troškova dostave uzmete u obzir da se računaju i fizička i volumetrička težina pošiljke.

Volumetrička težina se računa putem sljedeće formule: dužina (cm)* širina (cm)* (visina)/5000 = Volumeritička težina pošiljke (kg)

Naplativa težina pošiljke je ona koja je veća.

Usluga „Prepakiranje“ omogućava smanjenje volumetrijske težine Vaše pošiljke koliko je to moguće, ali ne garantira kompletno isključenje volumetrijske težine iste.

Za računanje okvirnih troškova dostave, molimo koristite kalkulator

Ukupni trošak dostave pošiljke iz SAD-a u Bosnu i Hercegovinu je prikazan u ukupnoj fakturi po dolasku paketa u Bosnu i Hercegovinu.

Kako Pesoto funkcioniše?

1. Odabir prodavnice za kupovinu i plaćanje

Kupovinu obavljate samostalno na nekoj od američkih online prodavnica po Vašoj želji. Potrebno je imati spremnu karticu i uvjeriti se sa bankom da Vam je omogućeno inostrano plaćanje. Također, plaćanje tokom kupovine možete vršiti putem paypala. Taj proces je isključivo vaš odabir - na kojoj prodavnici kupujete i na koji način plaćate. Savjetujemo da se prvo provjere troškovi - neke online prodavnice dostavljaju direktno u Bosnu i Hercegovinu po niskim cijenama što je za vas kao klijenta povoljno i nema potrebe koristiti dodatni servis. Ako je preko našeg servisa povoljnija dostava, onda je pogodno koristiti isti.

2.Registracija na website - www.pesoto.ba

Potrebna je registracija na našoj web stranici - kada napravite korisnički račun potrebno je isti verifikovati putem e-mail adrese. Na istu će stići mail potvrde putem kojeg verifikujete račun. Ukoliko vam taj e-mail ne stigne - možete nam se obratiti pa će aktivacija Vašeg korisničkog računa biti izvršena direktno kroz sistem.

3. Finaliziranje kupovine

Kada ste odabrali proizvod koji želite kupiti, sljedeći korak je finaliziranje narudžbe. Kako biste uspješno kupili odabrani proizvod, potrebno je upisati adresu na koju će se ista dostaviti. Vašu narudžbu dostavljate na adresu Pesoto skladišta u SAD-u, a tu adresu možete naći na svom korisničkom računu -  u odjeljku ''Adresa skladišta u SAD-u''. Kada ste u polja upisali adresu skladišta, vršite plaćanje narudžbe. Kada je narudžba izvršena - online prodavnica će istu potvrditi i uslijediti će proces slanja. U većini slučajeva ćete dobiti račun na mail adresu, koji je potrebno sačuvati, radi kasnijih koraka procesa.

4. Deklariranje narudžbe putem Pesoto korisničkog računa

Kada online prodavnica pošalje Vašu narudžbu, vama će obezbjediti kod za praćenje (tracking code/number). Obratite pažnju na razliku između koda za praćenje i broja narudžbe - jer je kod za praćenje ono što trebate dodati u naš sistem. Prodavnica obezbjeđuje kod za praćenje nakon nekog vremena - to sve ovisi u kojoj ste prodavnici izvršili narudžbu. Nekim prodavnicama je potrebno nekoliko dana da pošalju Vašu narudžbu.

Kada ste dobili kod za praćenje, proces nastavljate na svom Pesoto korisničkom računu. Potrebno je deklarirati vašu narudžbu - u odjeljku ''Očekuje se'' - nalaze se polja koja morate popuniti sa informacijama o Vašoj pošiljci. To uključuje: dodavanje koda za praćenje, upisivanje imena online prodavnice sa koje ste izvršili narudžbu, upisivanje vrijednosti narudžbe, upisivanje opisa sadržine pošiljke - šta se nalazi u pošiljci, odabir kategorije, te dodavanje dokaza o plaćanju (izvod iz banke /paypala - račun/invoice). Također - možete izabrati jednu od dodatnih usluga sistema: prepakiranje, osiguranje, poklon, razdvajanje, provjera funkcionalnosti, fotografija. Napomena: sve dodatne osim osiguranja se mogu izabrati kroz deklariranje samo do onog momenta dok pošiljka ne stigne u SAD skladište. Osiguranje je moguće izabrati sve dok pošiljka ne bude otpremljena za slanje iz SAD skladišta. Zato je bitno na vrijeme deklarirati pošiljku, odmah nakon što primite kod za praćenje.

Detaljnije objašnjenje o dodatnim uslugama sistema -

https://support.pesoto.ba/knowledge_base/item/184216

Ono što se dešava nakon izvršenja ovih koraka jeste da čekate pristizanje vaše pošiljke u BiH. Ukoliko ste pošiljku ispravno deklarirali - proces se nastavlja pristizanjem pošiljke u skladište SAD i njeno povezivanje sa vašim računom te njena obrada. Vi tada dobijate mail obavijesti o pristizanju. Kada se pošiljka pošalje iz skladišta SAD prema BiH , također dobijate mail obavijesti. Kada pošiljka stigne u BiH , prođe carinski proces te stigne u poslovnicu - biti će obrađena i vi ćete također dobiti mail da je pošiljka spremna za plaćanje troškova dostave / preuzimanje.

Troškovi dostave:

Troškovi dostave se računaju na osnovu težine individualne pošiljke. U obzir se uzimaju fizička težina i volumetrijska težina. Kada pošiljka stigne u SAD skladište - biti će izvagana njena fizička težina. Kada ista stigne u poslovnicu u Sarajevu - mi smo dužni izmjeriti pošiljku te odrediti njenu volumetrijsku težinu - računanje se vrši po formuli dužina x širina x visina / 5000. Naša kompanija je dužna naplatiti onu težinu koja je veća između fizičke i volumetrijske težine.

Ono što možete iskoristiti da biste uštedili na troškovima dostave jeste dodatna usluga prepakiranja koja je besplatna. Svjesni smo da će u većini slučajeva vaša narudžba biti poslana od strane prodavnice u nekoj poštanskoj kutiji koja zauzima određen prostor. Npr. naručili ste odjeću sa neke od online prodanvnica - i ta odjeća će u svojim originalnim pakovanjima biti ubačena u poštansku kutiju za slanje, te biti poslana na adresu našeg skladišta. Ukoliko odaberete opciju prepakiranja, naši službenici će izvaditi sadržinu vaše pošiljke (originalna pakovanja se neće dirati) te će se vršiti pakovanje u drugu pošiljku. Time vršite potencijalnu uštedu na računanju volumetrijske težine. Bitno je naglasiti da imate u vidu vrstu vaše narudžbe kada birate prepakiranje - ta opcija je vrlo efikasna za odjeću, obuću i slično. Može se koristiti i za druge stvari, ali ne možemo garantovati za očuvanost proizvoda ukoliko izaberete prepakiranje nečega poput elektronike - nečega što se može oštetiti u transportu.

 

Cijene:

Najmanja naplativa težina je 0.5kg te iznosi 7.5 $. Težina pošiljke se zaokružuje na 0,1 kg (100 grama) prema većoj vrijednosti.

0.5 kg – 7.50 USD /kg

1.0 kg – 15 USD /kg

0.0 – 2.0 kg - 15.00 USD /kg (po kilogramu)

2.1 – 4.0 kg - 14.00 USD /kg

4.1 kg i više - 13.00 USD /kg

 

Kako biste bolje razumjeli, navesti ćemo nekoliko primjera.

 

Pošiljka težine 0.8 kg – trošak dostave iznosi 12 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 1.3 kg – trošak dostave iznosi 19.50 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 1.5 kg – trošak dostave iznosi 22.50 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 2.0 kg – trošak dostave iznosi 30 $

* po tarifi od 15 $ po kilogramu (0.0 kg – 2.0 kg) svakih 100 grama iznosi 1.5 $ *

 

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 2.3 kg – trošak dostave iznosi 32.20 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 2.5 kg – trošak dostave iznosi 35 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 3.0 kg – trošak dostave iznosi 42 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 3.8 kg – trošak dostave iznosi 53.20 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 4.0 kg – trošak dostave iznosi 56 $

* po tarifi od 14 $ po kilogramu (2.1 kg – 4.0kg) svakih 100 grama iznosi 1.4 $ *

 

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 4.1 kg – trošak dostave iznosi 53.30 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 4.5 kg – trošak dostave iznosi 58.50 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 5.0 kg – trošak dostave iznosi 65 $

Pošiljka (ili zbir težina više pošiljki) težine 5.8 kg – trošak dostave iznosi 75.40 $

* po tarifi od 13 $ po kilogramu (4.1 kg i više) svakih 100 grama iznosi 1.3 $ *

 

Nije moguće spajanje više pošiljki u jednu (konsolidacija) iz razloga što troškove dostave računamo na osnovu individualne težine svake pošiljke, a težina se zaokružuje na svakih 100 grama ka većoj.

 

Plaćanje troškova dostave:

Plaćanje troškova dostave se vrši putem Vašeg Pesoto korisničkog računa. Kada pošiljka stigne u poslovnicu, vi dobijate mail obavijesti o pristizanju iste. Tada putem Vašeg profila - pored koda za praćenje možete platiti trošak dostave na dva načina. Prvi način je plaćanje direktno karticom - unosom podataka kartice. Drugi način je dodavanjem sredstava sa kartice na korisnički račun, te plaćanjem troškova putem tih prethodno dodanih sredstava.

Preuzimanje:

Nakon što ste platili trošak dostave, na vašu e-mail adresu pristiže mail koji sadrži kod za preuzimanje pošiljke. Vašu pošiljku možete preuzeti u našoj poslovnici, prilaganjem identifikacijskog dokumenta i navedenog koda. Također, ukoliko niste u mogućnosti lično preuzeti pošiljku, to u Vaše ime može učiniti druga osoba, prilaganjem identifikacijskog dokumenta i koda koji Vam je stigao na e-mail adresu.

Kurirska dostava:

Ukoliko ne živite u Sarajevu, naša kompanija može poslati Vašu pošiljku na Vaš zahtjev kurirskom službom. Cijena kurirske dostave iznosi 5.99 $ i obavlja se putem kompanije Euroexpress. Nakon što prvobitno platite trošak dostave, možete označiti opciju da vam se pošiljka dostavi kurirski. Kada mi zaprimimo taj zahtjev, potrebno je da dodate sredstva u iznosu od 5.99 $ na Vaš korisnički račun. Kada se to izvrši - mi pošiljku šaljemo na Vašu navedenu adresu. Ono što je bitno napomenuti jeste da možete vršiti dostavu putem kurira za više vaših pošiljki - u granici težine do 30 kg.  Ukoliko očekujete više pošiljki, možete sačekati pa ih sve zajedno kurirski dostaviti po istoj cijeni. Također, treba imati u vidu ukoliko želite dostaviti pošiljke sa velikom volumetrijom (velike kutije) da se takva dostava dogovara posebno, za šta se potrebno obratiti našim službenicima. Ova pogodnost dostave više pošiljki u jednoj kurirskoj isporuci do 30 kg vrijedi samo u okviru jednog korisničkog računa - nije moguće kombinovati pošiljke sa drugim korisnicima sistema.

 

BITNA NAPOMENA ZA CARINSKI LIMIT

Ono što je veoma bitno znati prije nego počnete naručivati i dostavljati svoje pošiljke preko našeg sistema, jesu informacije o carinskom limitu.

1. Carinski limit za posiljke koje se dostavljaju u sklopu jedne isporuke na jedno ime - i koje imaju dokaz o plaćanju/ račun - iznosi 300 KM - SA TROŠKOVIMA DOSTAVE. Možemo objasniti na primjerima:

- Ukoliko imate jednu pošiljku čija je vrijednost deklarisana na 280KM, a troškovi dostave iznose 30 KM - to prelazi carinski limit od 300 KM te će se cariniti.

-Ukoliko imate više pošiljki na svoje ime u sklopu jedne isporuke putem našeg sistema (jedno slanje avionom) npr. tri pošiljke vrijednosti po 90KM (270 KM total) te obračunate troškove dostave za svaku od njih npr. da je trošak dostave svake posebno 15 KM (45 KM total) - to daje 315KM te prelazi carinski limit pa bi se carinilo.

2. Carinski limit za slanje pošiljki od strane fizičkih lica - bez dokaza o plaćanju iznosi 90KM - ZAJEDNO SA TROŠKOVIMA DOSTAVE.

Primjer: Ukoliko Vam neko pošalje pošiljku bez dokaza o plaćanju/računa - čija je deklarisana vrijednost 80KM a trošak dostave iznosi 30KM, to će se cariniti

Ukoliko dođe do procesa carinjenja vaše pošiljke, bitno je znati da carinik određuje stopu poreza u odnosu na zakon o carinskim tarifama, te ista može iznositi do između 5-10-15 % na vrijednost pošiljke. Kada se izračuna cifra sa porezom, obračuna se PDV (17 %) te se na to dodaju administrativne takse. Konačni iznos carine može biti visok, zato je bitno prije naručivanja izračunati da li konačni troškovi prelaze carinski limit.

 

 

Podaci o kompaniji

1 000 000

Isporučenih paketa

3

Države

95 %

Ocjena kompanije

Kontaktirajte nas
 • Sarajevo, ul. Terezija bb, Centar Skenderija, Privredni Grad (pp. 89-90)
 • 387 61 977 833
 • info-ba@pesoto.com
 • Ponedeljak - Petak: 10:00 - 18:00 (Pauza: 13:30 - 14:00)
© 2015 Created by webdeveloper.ge